Santiago (2e keer)

Door: Gerlinde en Rodney

Blijf op de hoogte en volg Gerlinde en Rodney

23 Oktober 2018 | Kaap Verdië, Assomada

Dag 18: Fogo en Santiago - Colonial Guest House en Kaza di Marli
Vandaag de laatste dag op Fogo. We hebben vanmorgen de auto teruggebracht en zijn daarna het zwembad ingedoken voor een beetje verkoeling. Want het is wel erg drukkend warm op Fogo. We zijn op de accommodatie gebleven totdat de chauffeur ons kwam ophalen. Het was nog wel even spannend of we op tijd zouden zijn. We gingen een uur voor de afspraak in het restaurant lunchen, maar een half later hadden we nog steeds niets gekregen en gingen we maar vragen of het nog zou gaan lukken. De soep van Gerlinde was geen probleem maar de visburger van Rodney was niet haalbaar. Na een woordenwisseling tussen de kokkin en de serveerster kon er wel een crepe met tonijn worden gemaakt. We waren net met de koffers beneden toen de chauffeur aankwam.

De laatste binnenlandse vlucht van onze vakantie van Fogo naar Santiago verliep voorspoedig. Het is wel komisch om te zien dat de 2 incheckbalies er aan de voorkant net zo uit zien als op ieder ander vliegveld, maar dat je door de flappen aan het eind van het transportbandje zag dat daar de koffers werden gepakt.
In Praia zijn we opgehaald door Etienne van Kaza di Marli, waar we de laatste dagen van onze vakantie verblijven. Etienne is een Nederlander die getrouwd is met Marli, een Kaapverdiaanse die lange tijd in Nederland heeft gewoond. Ze runnen nu zo'n 6 jaar dit verblijf op een heuvel op ca. 7 kilometer van Joao Teves waar je prachtig uitkijkt over de bergachtige omgeving. Ons verblijf is een hele verdieping met twee slaapkamers, woonkamer, keukenblok en een enorm terras rondom. Voor stromend water moeten we vragen om de pomp aan te zetten en dan het liefst zo kort mogelijk. Buiten de badkamer staat een grote ton waar we water uit kunnen scheppen in een emmer om de WC door te spoelen als de pomp niet aan staat. We hebben ook geen warm water maar het water is ook niet ijskoud. Voor een aangename douche krijgen we een pan warm water waar we op z'n Indonesisch kommetjes uit kunnen scheppen.

Dag 19: Santiago - vogelexcursie
Etienne is ook vogelaar die excursies geeft op Santiago. Hoewel het seizoen eigenlijk pas in november begint stelde hij voor om een vogelexcursie te combineren met het terugbrengen van een ander Nederlands stel naar de luchthaven die ook in vogels zijn geïnteresseerd. Zo konden we gezamenlijk een aantal plekken bezoeken en hebben we de purperreiger bournei en de roodsnavelkeerkringvogel gezien, beide hoog op het lijstje van verschillende vogelaars (jaloers Peter?). Maar ook steltkluten, strandplevieren, steenlopers, kleine zilverreigers en een wulp kwamen langs. Na het afzetten van het andere stel zijn we naar de dam gegaan waar we in het begin van de vakantie zelfstandig ook al naar toe waren geweest. Nu zagen we o.a. een groenpootruiter, de grijskopijsvogel, steltkluten en het Sint-Helenafazantje. Ook de Kaapverdische rietzanger liet zich even zien. We blijken deze vogel eerder in Fogo al vaag op de foto te hebben maar wisten toen nog niet wat het was. Al met al een vruchtbare vogeldag.

Dag 20: Santiago - Kaza di Marli
De laatste dagen voelde Rodney zich weer (of nog steeds) niet helemaal lekker. Afgelopen nacht heeft hij ook slecht geslapen. Dus vandaag hebben we maar even geen zware activiteit gepland. In de ochtend hebben we een beetje gelezen en gepuzzeld en van het uitzicht genoten. Af en toe kwam er een torenvalk of bruinnekraaf langs gevlogen. In de middag zijn we er even op uit getrokken om een korte wandeling te maken. Onderweg kwamen we langs een gebied waar de brilgrasmus regelmatig te vinden is en die hebben we dan ook goed kunnen waarnemen. Dat is de vogel die Rodney eerder voor heggenmus aanhoorde. Het wandelen, hoe kort ook, viel Rodney erg zwaar.

We kregen vanavond opnieuw eten op het terras en zoals elke avond vloog de kerkuil weer roepend rond.

Dag 21: Santiago - laatste dag
Het ging weer iets beter met Rodney. Hij heeft vannacht in ieder geval goed doorgeslapen. We besloten om in de ochtend een wandeling te maken die, vooral in het begin, niet zo heel zwaar was. Later ging de weg wel wat steiler omhoog en was het met de warmte en luchtvochtigheid lastiger om vol te houden. Ook werden we erg lastig gevallen door irritante vliegen, die er nu aan het eind van de regentijd zijn en soms ook bijten. Op de terugweg verder we vergezeld door een groepje schoolkinderen die het erg leuk vond om op weg naar hun huizen met ons mee te lopen. Toen ze ons vanaf een afstandje zagen waren ze erg luidruchtig en riepen constant bonsoir naar ons, blijkbaar niet wetende dat dit goedenavond is en zwaaiden ze regelmatig. Eenmaal dichtbij gekomen vielen ze behoorlijk stil en waren ze blijkbaar onder de indruk.

De rest van de dag zijn we bij de accommodatie gebleven. Zoals elke dag worden we vergezeld door herriemakende Kaapverdische musjes die hier nestelen. Ze eten nog net niet uit je hand maar komen wel op tafel als we eten en tikken op het raam.

Vandaag is de laatste dag op Kaapverdië. Morgen vliegen we terug naar Nederland en hopen we aan het eind van de avond op Schiphol te landen.

• 05 November 2018 - 17:23

Peter Gouman:

Mooie foto's weer. De laatste foto is van een monarchvlinder